نكاتي مهم در قفسه بندي فروشگاهی در جهت افزايش فروش و جلب نظر مشتری
جهت افزايش فروش و جلب نظر مشتري موارد زير توصيه مي شود:
١- محل قفسه ها و نوع چيدمان فروشگاه: نتايج حاصل از تحقيقات نشان مي دهد كه مردم به تميزي ، نظم و ترتيب و در دسترس بودن كالا هاي مورد نظر خود در يك فروشگاه ، علاقه و توجه خاص دارد . به همبن دليل ميزان فروش كالا هاي در معرض ديد نسبت به اجناس كه در ديد مشتري قرار ندارند ٣ برابر و بيشتر است . همچنين كالاهاي كه در رديف پائين قفسه فروشگاهي قرار دارند بيش از كالاهاي رديف هاي بالايي خريداري مي شود . بايد يادآوري كرد كه مهم ترين نكته در چيدن اجناس يك فروشگاه ، قرار دادن اجناس مكمل در كنار هم مي باشد .به عنوان نمونه انواع لبينيات ، قهوه، چاي ، نان ، شيريني جات و ساير ملزومات صبحانه را مي توان در محيطي نزديك به هم قرار داد تا مشتري با خريد يكي از آنها نسبت به خريد جنس مكمل آن نيز احساس نياز نمايد.
٢- امكان لمس و ديدن اجناس: بايد اجناس يك فروشگاه را به گونه اي چيد تا مشتريان بتوانند كالاهاي مورد نظر خود را از نزديك لمس و مشاهده نمايند . اعطاي چنين حقي به مشتري باعث افزايش فروش مي شود ، زيرا مردم ميل دارند پيش از خريد يك كالا آن را لمس كرده و مورد مشاهده قرار قرار دهند . چه بسا افرادي كه به دليل نبودن امكان لمس يك كالا از خريد آن منصرف مي شوند.
٣- ارائه چرخ يا سبد خريد به مشتري: بيشتر مردم دوست دارند در هنگام خريد متحمل رنج نشوند و اجناس مورد نظر خود به راحتي تا پاي صندوق حمل نمايند . خستگي ناشي از حمل دستي اجناس در داخل يك فروشكاه باعث مي شود تا خريدار از خريد كالاي بيشتر منصرف شود اما در صورت وجود چرخ دستي و احساس راحتي ، تعداد و مقدار بيشتري از يك كالا انتخاب و كالاهاي بيشتري خريداري مي شود.
٤- درج صحيح و القاء رواني قيمت: بسياري از مردم ميل دارند كالاهاي مورد نظر خود را به قيمت پائين تر خريداري نمايند ،به همين دليل ميتوان بر روي بر چسب قيمت كالاهاي يك فروشگاه بزرگ موارد خاص را مشاهده كرد . به عنوان نمونه با درج قيمت ٩٩٩ تومان بر روي يك كالا ، مشتري تصور مي كند كه آن كالا را با تخفيف دريافت كرده است در حالي كه در واقع هزار تومان براي آن پرداخت كرده است . اگر چه اين روش يكي از قديمي ترين راههاي افزايش فروش كالا به حساب مي آيد ، ليكن هنوز كاربرد فراواني دارد و تأثير آن بر كسي پوشيده نيست.
٥- رنگ بسته بندي كالا: بر اساس تحقيق يك روانشناس آمريكايي د ردهه ٦٠ و ٧٠ قرن بيستم ، انتخاب رنگ مي تواند خريداران يك كالا را به شدت ، تحت تأثير قرار دهد . ولي با بسته بندي يك نوع مشخص از قهوه در ٤ ظرف به رنگ هاي زرد ،قهوه اي ، آبي و صورتي به اين نتيجه رسيد كه ظرف زرد مورد استقبال تعداد بسيار اندكي از مشتريان قرار گرفت ، در حالي كه بسته هاي قهوه اي رنگ به سرعت فروخته شد و مردم رقبتي به خريد بسته هاي آبي رنگ نشان ندادند . اين در حالي بود كه بسته هاي صورتي رنگ نيز تا حد بسياري زيادي مورد استقبال قرار گرفت . مردم بر اين باوند كه انواع شيريني ، نان ،شكلات و قهوه در بسته هاي صورتي رنگ رايحه دل انگيزتري دارد و مي توان د ركمال اختيار و با ميل خود پول بيشتري بابت اين كالا پرداخت كرد . هم چنين بسته بندي لوازم آرايشي و بهداشتي در بسته هاي صورتي رنگ باعث مي شود تا اين محصولات نيز با استقبال و افزايش فروش مواجه شوند.
٦- ايجاد فضاي معطر و دل انگيز: مطالعه گروهي از روانشناسان نشان ميدهد در صورتي كه فضاي خريد عطرآگين و معطر باشد مشتري رغبت بيشتري به خريد پيدا ميكند . از اين رو بو هاي ملايمي مانند بوي وانيل يا هر نوع رايحه ملايم بيشترين اثر دارد و باعث مي شود مشتري براي مدت زمان بيشتري به جستجو در فروشگاه بپردازد و درنهايت كالاي بيشتري را انتخاب و خريداري نمايد . به همين دليل است كه در فروشگاه هاي بزرگ و مجهز غرفه مربوط به خوراكي ها ، ترشي ، نان و مواد غذايي معطر در محل مناسبي قرار داده مي شود تا با استفاده از تحريك حس بويايي افراد تعداد بيشتري از اين اجناس به فروش برسد.
٧- پخش موسيقي در محيط فروشگاه: بيشتر فروشگاه ههاي بزرگ با پخش موسيقي ملايم باعث مي شوند مشتريان و مراجعان مبلغ بيشتري صرف خريد نمايند . طبق تحقيقات به عمل آمده موسيقي مي تواند باعث تحريك مشتريان به انجام خريدهاي بيشتر شود . بر اين اساس موسيقي آرام ورمانتيك (شاعرانه) بيشترين تأثير را بر مشتري دارد و به صورت رواني باعث تحريك حس خريد مي شود.
هدف از طراحي چيدمان
چيدمان تسهيلي در امر تنظيم كردن ماشين ها ، بخشها ،ايستگاههاي كاري ، محوطه هاي انبار، راهروها و محوطه هاي عمومي در يك مكان موجود يا پيشنهاد شده مي باشد . چيدمان لزوم و نياز گسترده اي براي كيفيت ، بهره وري و قابليت رقابت يك شركت دارد. تصميمات مربوط به چيدمان به طور قابل ملاحظه اي بر ميزان كار آمدي گارگران و كاركنان در انجام كارهايشان ، سرعت توليد كالا ، سختي ماشيني كردن يك سيستم و جوابگو بودن يك سيستم در تغيير محصول يا طرح و ارائه خدمات ، تركيب محصول و حجم تقاضا تأثير مي گذارد . هدف اصلي چيدمان اين است كه جريان روان و هموار كار ، مواد ،افراد و اطلاعات در بين سيستم را فراهم كند.
هم چنين چيدمان بر امور زير تأثير گذار است:
- كنترل هزينه ها و حداقل كردن اداره و نگهداري مواد
- استفاده كار آمد از فضاي فيزيكي كار
- بهره گيري كار آمد از جريان كار
- حذف گلوگاههاي كاري
- تسهيل ارتباط و تعامل بين كارگزاران ، بين كارگرها و ناظران آنها يا بين فروشندگان و مشتريان
- كاهش زمان چرخه توليد يا زمان سرويس دهي به مشتري
- حذف و كاهش حركت هاي زائد يا اضافي
- سهولت بخشيدن به ورود ، خروج و جايگزيني مواد ، توليدات و يا افراد
- ارتباط و پيوند مقياس ها يا ايمني و امنيت
- ترفيع و ارتقاء كيفيت محصول يا خدمات
- فراهم كردن و ارائه كنترل هاي بعدي و مناسب
از عمليات يا فعاليتهاي مؤسسه تجريه و تحليل عناصر فروشگاه و چيدمان فروشگاه
١- معماري فروشگاه : با توجه به فضاي داخلي و نحوه ي تقسيم بندي پلانها، نقش مهمي را در ساختار معماري يك فروشگاه ايفا مي كند . طراحي فضا با انعطاف پذيري كالا و تنوع پذيري از لحاظ چيدمان و آرايش سطوح مي تواند كار كرد هاي مختلفي را ايجاد كند . در اين حال مشتري احساس رضايت بيشتري از فضا خواهد داشت . استفاده از جدا كننده ها ي سبك و قابل حمل ، شفافيت ،رنگ آميزي متناسب با نياز هاي موجود ، تنوع مصالح ، توجه به نحوه قرار گيري و تعامل بين فضاههاي مختلف از جمله ويژگي هايي هستند كه در كنار ساختار خاصي كه براي يك پلان (نقشه ) معماري فروشگاه د رنظر گرفته شده است ، مي تواند بر فضاي آن افزوده و حتي قسمتي از مشكلات آن را حل كند . از طرف ديگر معماري داخل فروشگاه از لحاظ معماري هاي روانشناسي اهميت بسيار زيادي دارد . ميزان امنيت ، شور و هيجان و آرامش موجود در يك فضا را مي توان با راه كار ها و روشهاي مناسب افزايش داد . در بسياري از ساختمان ها ، فضاي تشكيل دهنده مي تواند اثر جذاب و چشمگيري داشته باشد و يا بر عكس.
٢- رنگ آميزي (رنگ پردازي) و روانشناسي رنگها : رنگها در احساسات ما تاثير مي گذارند . اگر زبان رنگها را بدانيم مي توانيم با استفاده مناسب و به جا از آنها در طراحي تبليغات محصول ، دكراسيون فروشگاه ، بسته بندي محصولات ، طراحي وب سايت هاي شركت ، طراحي تابلو مغازه و بروشور ها نهايت استفاده را از تاثير رواني آنها بر روي مصرف كننده ببريم . تحقيقات نشان مي دهد كه يك مشتري در يك شانزدهم ثانيه به يك محصول نگاه مي اندازد واز كنار قفسه هاي فروشگاه مي گذرد. پس اگر بتوانيم رنگي به كار ببريم كه به چشم بيايد مشتري را وادار كرده ايم كه با دقت بيشتر نگاه كرده زيرا چشم ما به طرف رنگ كشيده مي شود. درك عميق تر معني رنگها به ما كمك مي كند كه تركيبي مناسب از آنها را انتخاب كنيد همچنين با توجه به عمل كرد و مقياس فضاي مورد نظرمثلا ( فروشگاه، رستوران ، كافي شاپ ، بانك و ..) مي تواند رنگ پردازي كرد كه اين رنگ پردازي شامل سقف ، ديوار ، كف ، پرده ها ، قفسه بندي و مبلمان مي شود.
٣- نور پردازي فروشگاه : طراحي فروشگاه ها تمهيداتي ( مقدماتي) را مي طلبد كه يكي از مهم ترين آنها نور پردازي است . نور پردازي جايگاه ويژه اي در طراحي معماري داخلي كسب و كار ايفا مي كند . اين نور است كه به مشتريان خوش آمد مي گويد و به آنها احساس آرامش مي دهد ، گاهي نمودار تصاوير است ، گاهي مشخص كننده موقعيتهاست گاهي هم حريم ها را از هم تفكيك كرده و اختلاف كابري ها را مشخص مي كند. هر بخش از فضاي يك فروشگاه و محل كسب و كار ويژگي منحصر به فردي دارد كه با توجه به آن مي بايست نور پردازي خاصي صورت گيرد تا معرف آن ويژگي باشد . نور نقش مهمي را در زنده كردن فضاي كسب و كار به عهده دارد . استفاده از نور مناسب و يكنواخت درفروشگاه ، گرفتگي ، خفگي محيط را از بين مي برد . البته استفاده از نور طبيعي بسيار مناسب تر است د رصورت ضعيف بودن ، كمبود آن را با به كار گيري نور مصنوعي جبران نمايد . حتي الامكان از پرده هاي عمودي يا كركره اي استفاده نكنيد ، زيرا از ورود نور خورشيد تا ميزان زيادي جلوگيري مي كند ، پرده هاي پارچه اي يا توري بهترين انتخاب براي پنجره هاي فروشگاه محصوي مي شود ، زيرا نور را به خوبي از خود عبور مي دهد. استفاده از نور پردازي موضعي بر روي قابها و قفسه ها و .. نيز باعث تحرك و ايجاد حركت در فضاي مي شود . اصلي ترين موضوع در يك مجموعه نور است نور پردازي ها از نظر منبع نوري به دو صورت طبيعي و مصنوعي است كه سعي شود از نور طبيعي در فضاي كسب و كار استفاده گردد . البته در فروشگاههاي مواد غذايي نور طبيعي طوري نباشد كه باعث فاسد شدن محصولات شود.